Funkcja Kwadratowa
Przemek: POMOCY


Dana jest funkcja określona wzorem: y=−3(x−2)
2+4
Bez sporządzania wykresu funkcji podaj:
a)zbiór wartości funkcji
b)maksymalny przedział, w którym funkcja jest rosnąca
c)równanie osi symetrii
Niech ktoś mi pokaże jak to się robi.
10 kwi 17:31
Bizon: wykres tej funkcji narysujesz bez większych "rachunków".
Wykres y=x
2 ... znasz ... przekształcić go na y=−3x
2 ... to bułeczka ... potem
przesunięcie
w lewo i do góry ...
... i wszystko odczytasz ...
10 kwi 17:49
Przemek: Bizon możesz mi to napisać bo nie wiem
10 kwi 17:52