Bardzo proszę o pomoc nie wiem nawet od czego zacząć.
myślący inaczej xd : Wyznacz równanie prostej zawierającej wysokość trójkąta ABC prowadzoną z wierzchołka C mając
dane A=(−4,1), B=(0,5) i C=(2,−2)
10 kwi 17:22
ICSP: 1. liczysz współczynnik kierunkowy prostej AB
2. liczysz współczynnik kierunkowy prostej prostopadłej do prostej AB
3. podstawiasz współrzędne punktu C do otrzymanej prostej i obliczasz b
10 kwi 17:26
myślący inaczej xd: a czy mógłbym prosić o podanie przykładu takie rozwiązania?
10 kwi 17:33
ICSP: to tylko do wzorków podstawić.
2. a
2*a = −1
3. y= a
2x + b
10 kwi 17:35
myślący inaczej xd: ok dziękuję
10 kwi 17:40
kijanka: jednak nie wychodzi mi to co ma wyjść, a powinno x=23
10 kwi 17:54
kijanka: chyba korzystamy z tej samej książki, jesteś z zst tarnów?
10 kwi 17:55
ICSP: | | 2 | |
nie może wychodzić x = |
| . |
| | 3 | |
10 kwi 17:55
kijanka: tak jest napisane w odpowiedziach, chyba, że jest to błąd wydruku, wyszło mi y=−x
10 kwi 17:57
ICSP: na pewno dobre punkty tutaj są?
10 kwi 17:58
ICSP: wychodzi y = −x
10 kwi 17:59
kijanka: tak tyle mi wyszło, dziękuję za potwierdzenie
10 kwi 18:00