prawdopodobieństwo
Mateusz: Mam ogromny problem z takim jednym zadaniem, proszę o pomoc: W urnie są 3 kule białe, 4 kule
czerwone, 5 kul zielonych. Losujemy bez zwracania 3 kule pojedynczo. Oblicz prawdopodobieństwo
że wśród wylosowanych kul :
a) Nie będzie czarnych
b) nie będzie zielonych
c) będzie czarna lub zielona
d) będzie przynajmniej jedna biała
10 kwi 17:19
Daniel: Proszę kogokolwiek o pomoc
10 kwi 23:16
Daniel:
10 kwi 23:16
magda: Tam mają być kule czarne czy czerwone? Ja złożyłam że są 4 kule czarne a nie czerwone
a) czyli mogą być 3 kule białe, lub 3 kule zielone lub 2 kule białe i 1 zielona lub 1 biała i
2 zielone
| | 12! | | 12! | |
Ω=W312= |
| = |
| =10*11*12 |
| | (12−3)! | | 9! | |
A=C
33+C
35+C
23*C
15+C
13*C
25=1+10+3*5+3*10=1+10+15+30=56
11 kwi 10:27