pomocy
45 Bartek :(: wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej 13 x−y=2 i przechodzacej przez pnkt a
(−2; 5).
10 kwi 17:01
Dawid: prosta jest prostopadla gdy rownania 2 prostych maja iloczyn wspulczynnikow kierunkowych a =−1
wiec 13*a=−1
a=−3
podstawiasz punkt do prostej o wspulczynniku kierunkowym a=−3
5=−2*(−3)+ b
5−6=b
b=−1
y=−3x−1
10 kwi 17:07
Dawid: ogolny wzor na prosta y=xa+b
proste sa prostopadale gdy a1*a2=−1
10 kwi 17:08
Dawid: wiesz ocb ?
10 kwi 17:08
45 Bartek :(: a morzesz mi to potlumaczyc ? bardzo prosze
10 kwi 17:16
Dawid: no ok tylko co dokladnie ?
10 kwi 17:20
Dawid: ogolny wzor funkcji liniowej masz y=xa+b
a to wspolczynnik kierunkowy
10 kwi 17:21
Dawid: w zasaniu masz wyznaczyc rownanie prostej prostopadlem czyli wspolczynnik kierunkowy ten ktory
juz masz czyli 13 * ten ktorego nie masz czyli drugiej prostej ma byc rowny −1
10 kwi 17:22
Dawid: czyli 13*a=−1
a=−3
10 kwi 17:23
Dawid: wiesz ze prosta ma przechodzic przez punkt(−2;5) (x;y)
wiec podstawiasz do wzoru y=xa+b 5=(−2)*−3+b
5=6+b
b=−1
10 kwi 17:25
Dawid: masz juz a=−3 b=−1
wiec mozesz juz napisac rownanie tej prostej czyli y=−3x−1
10 kwi 17:26
Dawid: rozumiesz ?
10 kwi 17:26
45 Bartek :(: srednio bo na stare lata sie ucze
10 kwi 17:46
Dawid: to moze mi powedz czego dokladnie nie rozumiesz
10 kwi 17:52
45 Bartek :(: skad wiadomo dokladnie ze a=−1?
10 kwi 17:55
10 kwi 17:57
Dawid: i nie a=−1 tylko proste sa porstopadlae gdy iloczyn ich wspolczynnikow kierunkowych jest rowny
−1
10 kwi 17:59
45 Bartek :(: a to równanie trzeba rozwiązac

a jesli tak to jak
10 kwi 18:17
Dawid: Ty masz wyznaczyc rowanie. czyli ten wzor na funkcje liniowa ktora jest prostopadla do Twojej
prostej 13 x−y=2 i przechodzi przez punkt (−2; 5).
i tym rownaniem jest y=−3x−1 i tyle.
jak bys teraz narysowal prosta 13 x−y=2 i zaznaczyl punkt (−2; 5) a nastepnie narysowal
prosta y=−3x−1 to byla by ona prostopadla do prostej 13 x−y=2 i przechodzila by przez
punkt (−2; 5).
i tylko o to chodzilo
10 kwi 18:22
45 Bartek :(: dziekuje serdecznie za pomoc i pozdrawiam
10 kwi 19:05