PROblem
TOmek:

W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość jest równa H, a krawędź boczna tworzy z
krawędzią podstawy kąt α . Oblicz pole powierzchni kuli wpisanej w ten ostrosłup.α
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
tylko potrafie zrobic rysunek, choć koło powinno byc bardziej na srodku podstawy, nie wiem co
dalej jakies podobienstwo trójkątow... brak pomyslow
10 kwi 16:50
TOmek: tego α nie ma na koncu trescie zadania.
10 kwi 17:02
TOmek: up
10 kwi 21:00
TOmek:
10 kwi 21:09
TOmek: ktoś sie podejmie?
10 kwi 21:15
TOmek: Bogu Eto
10 kwi 21:20
TOmek: Godzio
10 kwi 22:17
TOmek: ostatni raz up, moze ktoś pomoze
10 kwi 22:30
TOmek: Godzio, takie pytanko te zadanie jest az tak trudne? Bo nie wiem czy sie meczyc czy sobie
odpuscic

Bo mi sie wydaje ,ze to wykracza poza matur. roz.
11 kwi 16:49
Godzio:
Już patrzę bo nawet nie widziałem go
11 kwi 16:50
TOmek: jak too hardcore to nie rób
11 kwi 16:54
Godzio:
| 1 | | 1 | |
H2 + |
| a2 = |
| a2 * tg2α |
| 4 | | 4 | |
| 1 | | 1 | |
H2 = |
| a2 * tg2α − |
| a2 |
| 4 | | 4 | |
| 2P | | aH | |
r = |
| = |
| = |
| a + b + c | | a + 2h | |
| | |
= |
| = |
| 2H | | 2Htgα | |
| + |
| | √tg2α − 1 | | √tg2α − 1 | |
| |
| 2H2 | | H | |
= |
| = |
| |
| 2H + 2Htgα | | 1 + tgα | |
11 kwi 16:58
TOmek: 4πH2 | |
| taki mam wynik w odp., podobny, wiec musiałeś cos w obliczeniach sie |
(1+tgα)2 | |
pomylić, ale kit z tym bo najwaniejszy jest pomysl

teraz trza to przeanalizowac
11 kwi 17:01
Godzio:
Ja Ci tylko promień wyznaczyłem
11 kwi 17:02
TOmek: hehe, no to zadanko, poziom światowy
11 kwi 17:04