oblicz wartosć funkcji
kasia19: WAŻNE POMOCY? WYTŁUMACZCIE MI TO LUB ROZWIĄŻCIE
Dana jest funkcja określona wzorem f(x) = 3x Wartość tej funkcji w punkcie √5 −√2 jest
równa
10 kwi 16:49
maja: za x podstawiamy
√5 −
√2
pozbywamy się pierwiastków z mianownika:
| | 3 | | 3*(√5 + √2 ) | |
f(√5 − √2)= |
| = |
| = |
| | √5 − √2 | | (√5 − √2)*(√5 + √2) | |
korzystamy ze wzoru skróconego mnożenia
| | 3*(√5 + √2 ) | | 3*(√5 + √2 ) | |
= |
| = |
| = |
| | (√5)2 − (√2)2 | | 5 − 2 | |
| 3*(√5 + √2 ) | |
| = skracamy = √5 + √2 |
| 3 | |
11 kwi 15:54