Rooobert: Dany jest trójmian kwadratowy f(x) = 2x2 +7x -4
a) wyznacz postać iloczynową funkcji f
b) wyznacz wartosć minimalną funkcji f
c) dla jakich argumentów wartości funcji rosną
d) oblicz f( -1) + f(0)
3 kwi 10:45
xxx: α
3 kwi 12:35
xxx:
3 kwi 12:35
;-): a) delta=b2-4ac=49+32=81
pierwiastek z delty =9
x1=(-b-√delta)/2a
x1=(-7-9)/4=-16/4=-4
x2=(-7+9)/4=2/4=1/2
postać iloczynowa y=2(x+4)(x-1/2)
b) ymin=q
q=-delta/4a
q=-9/8
c) p=-b/2a
p=-7/4
dla x z przedziału [-7/4, nieskończoność]
d) f(-1)= 2(-1)2+7(-1)-4=2-7-4=2-11=-9
f(0)=202+7*0-4=-4
f(-1)+f(0)=-9-4=-13
3 kwi 15:31