Proszę o pomoc z obliczaniem pola powierzchni oraz objętości.
Marteńka:

Oblicz pole powierzchni i objętość ostrosłupa czworokątnego którego podstawą jest prostokąt o
bokach 4 i 6, a wysokość ma długość 5.
10 kwi 16:44
Marteńka: Bardzo proszę o pomoc, nie wiem czy ze wzoru pitagorasa mam zacząć, a jeśli tak to wychodzą
bardzo nie ładne liczby.
10 kwi 17:23
Marteńka: jeszcze raz piszę ponieważ nikt nie odpowiedział.
10 kwi 22:38
jarolcia: w zadaniu jest określone czy to jest ostrosłup prosty?
10 kwi 22:40
Marteńka: przepisałam dokładnie zadanie.
10 kwi 22:52
marek93: objętość wydaje mi się że to jest 1/3 Pola podstawy * H, czyli w tym wypadku :
pole podstawy: 4*6 = 24
wysokość: 5
objętość: 1/3* 24 * 5 = 8 * 5 = 40
10 kwi 23:10
Marteńka: objętość to wiem, lecz nie wiem jak obliczyć pole powierzchni całkowitej
10 kwi 23:18
marek93: oj musisz z pitagorasa powyliczać te boki, chyba nie dam rady Ci wytłumaczyć... musisz wyliczyć
przekątne prostokąta który jest w podstawie
10 kwi 23:31
Marteńka: a jaki wzór zastosować później?
10 kwi 23:36
Marteńka: wie ktoś może?
11 kwi 00:05
Marteńka:
11 kwi 00:10
koqz: @up
także mam problem z tym zadaniem.
11 kwi 00:48