Pomocy
klaudia: Jak to rozwiązać

?
1)W ciągu określonym wzorem ogólnym a
n=n
2−2n wyraz o numerze k+1 to:
2)Wskaż ciąg ,który jest jednocześnie ciągiem arytmetycznym i geometrycznym:
a)−5,−5,−5
b)3,6,12,...
c)0,−2,−4
d)2,4,6,
Wiem że będzie odpowiedź a ,ale nie wiem dlaczego?
3)W ciągu opisanym wzorem ogólnym a
n=(−1)
n−1*2n trzy początkowe wyrazy to:
a)−2,−4,−6
b)0,2,4
c)2,−4,6
d)2,−2,4
4)Ciąg arytmetyczny w którym a
1=−3 ,r=2 jest opisany wzorem:
a)a
n=2n−3
b)a
n=2n−5
c)a
n=2n−1
d)a
n=−2n−1
chyba będzie odpowiedź b ale też nie wiem dlaczego?
5)Suma kolejnych wyrazów ciągu arytmetycznego którego n−ty wyraz a
n=−3n+1 jest równy:
a)S
18=−442
b)S
10=−150
c)S
27=−876
d)S
20=−601
chyba odpowiedź b nie wiem dlaczego
6)Ciąg(8,x.140 będzie ciągiem arytmetycznym jeżeli
a)x=−74
b)x=148
c)x=74
d=132
moje rozwiązanie ale chyba jest źle
x
2=140*8
x
2=132
x
2−132=0
10 kwi 16:36
achroma: | | a+c | |
6) ze wzoru dla ciągu arytmetycznego (a,b,c): b= |
| |
| | 2 | |
x=74
odp. C
10 kwi 16:39
achroma: 4) a1=−3
r=2
an=a1+(n−1)r
an=−3+(n−1)*2
an=−3+2n−2
an=2n−5
odp. B
10 kwi 16:43
Kamil: 4)
Podstawiasz do wzoru ogólnego CA a1 i r
an= a1+(n−1)r więc :
an= −3+(n−1)2
an=−3+2n−2
an= 2n−5
odpowiedź : B
10 kwi 16:47
klaudia: a zad .1
an+1=(n+1)2−2*n+1=
10 kwi 16:53
Kamil: 3)
Do wzoru kolejno podstawiasz 1,2,3
a1= (−1)1−1*2*1
a1= 2
a2=(−1)2−1*2*2
a2=−4
a3=(−1)3−1*2*3
a3=6
Odpowiedź : C
10 kwi 16:55
klaudia: Dziękuje za poświęcenie czasu
10 kwi 16:59
Kamil: a co do 2 to nie wiem jak to wykazac, piszac to
Ale, w odpowiedzi A
W CA roznica musi byc stała i tu taka jest r =0
W CG q tez nie moze sie zmieniac tu q = 1
10 kwi 16:59
Kamil: 6)
mozna tez zrobic w ten sposób
140 − x = x −8
148 = 2x /:2
x= 74
//
ten sposob w ktory chciałas policzyc , to w ciagu geometrycznym
2,x,32
x
2=64
x=
√64
x=8
tak na przyszłość
10 kwi 17:08
klaudia: ok dzięki
10 kwi 17:12
Gambit: Pomocy
Jak to rozwiązać?
1)W ciągu określonym wzorem ogólnym an=3n2 − 99 wyrazów ujemnych jest
a)7
b)6
c)4
d)5
2)Wskaż ciąg,który jest jednocześnie ciągiem arytmetycznym i geometrycznym
A)−5,−5,−5...
B)3,6,12...
C)0,−2,−4...
D)2,4,6...
3)Suma kolejnych wyrazów ciągu arytmetycznego którego n−ty wyraz an=−3n+1 jest równy:
a)S18=−442
b)S10=−150
c)S27=−876
d)S20=−601
4)Jeśli 1/9 , a, b, c, 9 to pięć kolejnych wyrazów ciągu geometrycznego, to
A)a=−1/3, b=1, c=3
B)a=1/9, b=1, c=−3
C)a=−1/9, b=1, c=3 lub a=1/9, b=1, c=−3
D)a=1/3, b=1, c=3 lub a=−1/3, b=1, c=−3
5)W ciągu arytmetycznym różnica jest równa 3, a trzynasty wyraz to 25. Wyznacz sumę trzynastu
początkowych wyrazów tego ciągu.
6)Wyznacz takie x ∊ C, aby liczby x−2, 5x + 10, x−50 były kolejnymi wyrazami.
7)W 2008r. Jamie Olivier, opowiadajac w wywiadzie o swojej kampanii ,,Podaj dalej'', dotyczacej
gotowania, powiedzial:Jesli jedna osoba nauczy 4 inne , to po 13 powtórzeniach mamy całą
ludność Wielkiej Brytanii. Wiedząc, że liczba ludności Wielkiej Brytanii w 2008 r. wynosiła
prawie 60mln, sprawdź czy Jamie Oliver miał rację.
Odp. jest że 22mln ale nie wiem dlaczego
18 gru 13:08
dani:
28 gru 17:14