Dobrze?
Sandrula: Czy to jest dobrze

3x
2−18x=0
3x
2−18x−0=0
Δ= b
2−4ac
Δ=(−18)
2−4*3*0
Δ=324
√Δ=18
x
1= 0
x
2 = 6
10 kwi 16:13
bart: no ok, prawidlowo, ale jest krótszy sposob
3x
2−18x=0 (3x przed nawias)
3x(x−6)=0
3x=0 lub x−6=0
x=0 lub x=6
10 kwi 16:16
ICSP: 3x2 − 18x = 0 ⇔ 3x(x−6) = 0 ⇔ 3x = 0 v x−6 = 0 ⇔x = 0 v x = 6. Twój sposób troszkę dłuższy ale
również dobry.
10 kwi 16:16
jarolcia: szybszy sposób:
3x2−18x=0
3x(x−6)=0
a więc liczba jest równa 0 gdy:
3x=0 ⇒x=0
lub
x−6=0 ⇒ x=6
10 kwi 16:16