iza: drugi wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 4, a czwarty wynosi 16. oblicz sumę dziesięciu
początkowcyh wyrazów o numerach parzystych.
10 kwi 15:57
jarolcia: a2=a1+r=4
a4=a1+ 3r=16
czyli a1=−2 r=6
ciąg wygląda tak: −2 4 10 16 22 28 34 40 46 52 58
o numerach parzystych: 4, 16, 28, 40..
Bn= 4 + (n−1)12
10 kwi 16:02
ICSP: a
2 = 4
a
4 = 16
a
6 =

Rozpatrzmy wyrazy ciagu o numerach parzystych i utwórzmy z nich drugi ciag b
n
b
1 = 4
b
2 = 16
r = 12
b
10 =

S
10 =
10 kwi 16:03
jarolcia: Oczywiście później należy podstawić do wzoru na sumę
b10 = 112
b1= 4
S= 116/2*10 = 580
10 kwi 16:04