liczby zespolone
kaass: moduł liczby zespolonej
jak to bedzie? wiem że wzór ogólny jest |z|=
√a2+b2 tyle ze nie wiem że nie wiem czy osobno
liczbyć moduł z 1+3i oraz 3
4i
10 kwi 15:46
ICSP: przemnóż przez sprężenie mianownika.
10 kwi 15:48
kaass: czyli bedzie 1+3i−3+4i=2+7i
|z|=
√22+72=
√18
10 kwi 15:54
kaass: o kurde nie √18 tylko √53
10 kwi 15:55
ICSP: | 1 + 3i | | 3+4i | |
| * |
| = ? |
| 3−4i | | 3+4i | |
10 kwi 15:58
kaass: ahhh
| | −9+13i | | −9 | | 13i | |
no to wyszło mi |
| a to sie rózna |
| + |
| ? |
| | 25 | | 25 | | 25 | |
10 kwi 16:13
ICSP: tak. i teraz policz moduł.
10 kwi 16:15
kaass: | | 9 | | 13i | | −88 | |
√( |
| )2 + ( |
| )2= |
| cos takiego mi wyszło |
| | 25 | | 25 | | 625 | |
10 kwi 16:26
ICSP: a+bi
|z| = √a2+b2. Jeżeli dobrze widzę to nie ma w tym wzorze nigdzie i.
10 kwi 16:29
ICSP: | | √10 | |
|z| = √81225 + 169225 = √250225 = |
| . Według mnie tak. Mogłem się |
| | 3 | |
również machnąć gdzieś w obliczeniach dlatego zalecam ich sprawdzenie.
10 kwi 16:31
10 kwi 16:31
ICSP: 9
2 = 81
13
2 = 169
169 + 81 = 250
| | 250 | |
|Z|2 = |
| . Chyba tak. Teraz tylko spierwiastkować. Jak widać ja też nie wiem ile to |
| | 625 | |
jest 25
2
10 kwi 16:35
kaass: no zdarza sie najlepszym

zapominam o tej potedze. dzieki
10 kwi 16:40