matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
Aga:
Sinus kąta ostrego α wynosi
4
5
.Wyznacz cos α,tg α,ctg α.
10 kwi 15:22
magda:
4
sinα=
5
cosα liczysz z jedynki trygonometrycznej sin
2
α+cos
2
α=1 następnie mając już cosα podstawiasz do wzoru
sinα
tgα=
cosα
1
ctgα=
tgα
10 kwi 15:27