skracanie wyrażeń wymiernych
pięta achillesa: skracanie wyrazen wymiernych
pięta achillesa: x2−4x+3
___________
x2+x−2
Skróć wyrazenie wymierne prosze o wskazówkę
10 kwi 15:19
achroma: trzeba oba wyrażenia kwadratowe rozłożyć:
x
2−4x+3
delta=16−12=4
x
2+x−2
delta=1+8=9
a więc:
| (x−1)(x−2) | | x−2 | |
| = |
| , bo (x−1) się skróci |
| (x+2)(x−1) | | x+2 | |
10 kwi 16:54
achroma: błąd, źle napisałam:
| (x−1)(x−3) | | (x−3) | |
| = |
| |
| (x+2)(x−1) | | (x+2) | |
10 kwi 16:56
Dawid: nie masz sie czy m przejmowac on byl wczesniej i spamowal takimi samymi zadaniam...
on nie prosi o wyjasnienie tylko o odrobienie pracy domowej za niego mozesz zerknac na posty z
przed godz okolo ...
10 kwi 16:58