matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
poprawione
weronika:
Bok rombu ma długość 13 cm a suma długości przekątnych jest równa 34 cm. wyznacz pole rombu i sinus konta ostrego .
10 kwi 14:58
magda:
e+f=34 e=34−f
1
1
(
e)
2
+(
f)
2
=13
2
2
2
1
1
(17−
f)
2
+(
f)
2
=13
2
2
2
1
1
289−17f+
f
2
+
f
2
=169
4
4
1
f
2
−17f+120=0
2
Δ=289−240=49
√
Δ
=7
17−7
f
1
=
=10
1
17+7
f
2
=
=24
1
e
1
=34−10=24 e
2
=34−24=10 e=24 f=10 lub e=10 f=24
ef
P=
2
24*10
P=
2
P=120
10 kwi 15:44
magda:
h
sinα=
a
P=ah 120=13*h
120
h=
13
120
13
sinα=
13
120
1
sinα=
*
13
13
120
sinα=
169
10 kwi 15:52