maturlne zadanko
weronika: Pomocy, nie kumam tego:
Marcin szedł z miejscowości A do odległej o 24 km miejscowości B. Gdyby zwiększył swoją
prędkość o x kilometrów na godz, to szedłby 6 godzin, gdyby zaś zmniejszył swoja prędkość o x
kilometrów na godzinę, to szedłby 8 godzin. Wyznacz rzeczywista predkość Marcina.
10 kwi 14:56
Fisz: Rzeczywista prędkość wynosi 3,5 km/h. To można w pamięci obliczyć.
10 kwi 15:10
jarolcia: Możesz ułożyć układ równań.
V−rzeczywista prędkość
t− rzeczywisty czas
x− zwiększenie, zmienszenie prędkości
V=24/t
V+x=24/6
V−x=26/8
Wyliczasz z tego V.
x=1/2
V=3,5
10 kwi 15:13