Hura ! Hura ! Matura !
Patysia: Problem z kolejnym zadankiem

Punkty A(2, −3) I B(6, −3) są wierzchołkami trójkąta równoramiennego ABC o podstawie AB.
Wyznacz współrzędne wierzchołka C, wiedząć, zę należy on do prostej y = −x
10 kwi 14:43
Patysia: Narysowałam wszystko na wykresie.. i dalej nic nie widzę
10 kwi 14:44
bart: no czyli AC=BC

oznacz jakos C i dzialaj

na oko C(4,−4)
10 kwi 14:50
Bizon: odcinki AC i BC są zatem równej długości
Równanie na długość BC pozwoli ułożyć jedno równanie ( należność między x
c i y
c)
Skoro punkt C leży na prostej ... jego współrzędne muszą spełniać równanie prostej.
Układ tych dwu równań pozwoli Ci wyliczyć współrzędne punktu C .... powodzenia ...
10 kwi 14:50
Dawid: Bizon dzieki za odp na zadanie

wczesniej nie bylo okazji bo po 1 juz spalem dawno xD
10 kwi 14:54
Patysia: hmmm a moge wyznaczyć środek odcinka AB, czyli S(4, −3), a później równanie prostopadłej do
odcinka AC, przechodzącej przez pkt S ?;>
I miejsce przecięcia z prostą y = −x będzie wierzchołkiem trójkąta ABC ?;>
10 kwi 14:59
Bizon: brawo ....
10 kwi 15:01
Bizon: tylko dobrze wyznacz ten środek odcinka ... a póżniej równanie prostopadłej do AB i
przechodzącej przez C .... i potem układ równan obu prostych ...
10 kwi 15:05
Patysia: Zaczynam myśleć
10 kwi 15:06
Bizon: ale te współrzędne punktu S .... to chyba ...


:((
10 kwi 15:20