:)
M4ciek:
Wyznacz wszystkie trojwyrazowe ciagi geometryczne , ktorych pierwszy wyraz i iloraz sa liczbami
naturalnymi , a suma wszystkich wyrazow ciagu wynosi 91.
Prosze o pomoc.

a
1 , q ∊ N
a
1 + a
2 + a
3 = 91
a
1(1 + q + q
2) = 91
I nie wiem co tu dalej zapisac
10 kwi 14:28
M4ciek: Podbijam
10 kwi 14:38
bart: zauwaz ze 91 jest liczba pierwsza
10 kwi 14:41
bart: nie jest! sorry!

ale i tak ma malo dzielnikow : 1, 91, 7 i 13
a wiec zrob z tego kilka przypadkow..
1) 1+q+q
2=1 a
1=91
2) 1+q+q
2=91 a
1=1
3) 1+q+q
2=7 a
1=13
4) 1+q+q
2=13 a
1=7
I moze byc kilka mozliwosci i raczej bedzie
10 kwi 14:47
M4ciek:
1) Odpada na wstepie bo :
1 + q + q
2 = 1
q + q
2 = 0
q = 0 , a, q∊ N wiec sprzeczne
10 kwi 15:13
M4ciek: Reszte rozpisze i bedzie ok

Dzieki
10 kwi 15:13