Długości boków trójkąta ABC są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego o ilorazie q . Wykaż, że
miary kątów trójkąta zbudowanego z odcinków o długościach równych długościom wysokości
trójkąta ABC są równe miarom kątów trójkąta ABC .
Skoro ten trójkąt ABC ma wysokość równą h, to ten trójkąt A'B'C' jest zbudowany z trzech boków
o długości h. A skoro jest to trójkąt równoboczny, to kąty musi mieć rowne 60o każdy. A skoro
z polecenia wynika, że mam udowodnić że te kąty w ABC i A'B'C' są równe to przeprowadzając
dowód nie wprost, musimy udowodnić, że trójkąt ABC jest trójkątem równobocznym. A będzie tak
tylko wtedy, gdy iloraz q będzie równy 1. Więc a=b=c.
Tak wynika z mojego rozumowania.
Czyli co mam zrobić? jak to udowodnić ?
Dobrze w ogóle myślę ?
| a * ha | b * hb | c * hc | ||||
Pole trójkąta: | = | = | | * 2 | |||
| 2 | 2 | 2 |
| a | a | ||
= | |||
| hc | hc |
| aq | a | ||
= | |||
| q * hc | hc |
| aq2 | a | ||
= | |||
| q2 * hc | hc |