matematykaszkolna.pl
Dan: rysunekDługości boków trójkąta ABC są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego o ilorazie q . Wykaż, że miary kątów trójkąta zbudowanego z odcinków o długościach równych długościom wysokości trójkąta ABC są równe miarom kątów trójkąta ABC . Skoro ten trójkąt ABC ma wysokość równą h, to ten trójkąt A'B'C' jest zbudowany z trzech boków o długości h. A skoro jest to trójkąt równoboczny, to kąty musi mieć rowne 60o każdy. A skoro z polecenia wynika, że mam udowodnić że te kąty w ABC i A'B'C' są równe to przeprowadzając dowód nie wprost, musimy udowodnić, że trójkąt ABC jest trójkątem równobocznym. A będzie tak tylko wtedy, gdy iloraz q będzie równy 1. Więc a=b=c. Tak wynika z mojego rozumowania. Czyli co mam zrobić? jak to udowodnić ? Dobrze w ogóle myślę ?
10 kwi 13:57
Dan: W zasadzie to chyba źle myślę, bo w każdym trójkącie mamy przecież 3 wysokości.
10 kwi 14:03
Dan:
10 kwi 14:17
Dan:
10 kwi 14:47
Dan: odświeżam. Proszę, zerknijcie na to.
10 kwi 15:01
Dan:
10 kwi 15:22
Dan:
10 kwi 15:34
kamis: Oznaczenia: a − a b − aq c − aq2
 a * ha b * hb c * hc 
Pole trójkąta:

=

=

| * 2
 2 2 2 
a * ha = b * hb = c * hc a * ha = aq * hb = aq2 * hc |:a ha = q * hb = q2 * hc Boki trójkąta A'B'C' w kolejności od najmniejszego: hc, q * hc, q2 * hc Stosunek odpowiednich boków ΔABC do ΔA'B'C'
a a 

=

hc hc 
aq a 

=

q * hc hc 
aq2 a 

=

q2 * hc hc 
Stosunek tych boków jest taki sam, co oznacza, że ΔABC ~ ΔA'B'C', zatem miary kątów obu trójkątów są takie same.
10 kwi 15:44
Dan: czyli jednak zle zrobiłem. racja, są 3 wyskokości. Z sinusów trzeba było to zrobić. Dzięki
10 kwi 16:06