Prosty przykład!
Wojteq66:
Tak trochę żeby się odchamić

48÷2(9+3) = ?
A) 2
B) 288
W odpowiedzi nie tłumaczcie dlaczego taki wynik, tylko piszscie samą odpowiedz A lub B. Musimy
sprawdzić trzeźwość umysłu
10 kwi 13:57
M4ciek:
A)
10 kwi 13:58
M4ciek: B) sorry
10 kwi 13:59
bart: B)
10 kwi 14:10
Zbyszek: kłamstwo
10 kwi 14:15
Zbyszek: aha faktycznie
10 kwi 14:19
tulipan: nie rozumie.mi wychodzi A
10 kwi 14:25
M4ciek: Kolejnosc wykonywania dzialan
10 kwi 14:28
Zbyszek: tylko najgorsze jest to że równanie można zapisać w ten sposób 48:2*9+2*3 a wyniki wychodzą
inne
10 kwi 14:33
bart: hmm tak chyba nie mozna Zbyszek

ale..
| 48 | | 48 | |
| *9+ |
| *3 jet poprawnie  |
| 2 | | 2 | |
10 kwi 14:37
a: B
22 kwi 21:14
Ada: Niby jest tak:
− działania w nawiasach
− potęgowanie i pierwiastkowanie
− mnożenie i dzielenie
− dodawanie i odejmowanie
Więc powinno być a)
22 kwi 21:20
Rivi: 2 jest wyciągnięte przed nawias! :< i a)
22 kwi 21:22
bart: moj kalkulator tez mowi ze 288
22 kwi 21:30
22 kwi 21:34
Filip : A moj kalkulator mówi że to jednak 2. (matamatyczny)
22 kwi 21:36
22 kwi 21:37
Rivi: Mój kalkulator też 2 mówi (co prawda KK−82MS−5 z biedronki za kilkanaście zł ale daję radę xD)
22 kwi 22:07
czekolada: kiedys byla taka reguła,że najpierw mnożenie,potem dzielenie, nast.dodawnie i na samym koncu
odejmownie. stad odpowiedz a) ...bo w takich sytuacjach ta reguła nadal obowiazuje
22 kwi 22:14
Sabin:
Czyli chcesz powiedzieć, że jak mam 3 − 2 + 1 to to jest 3 − 3 = 0?
22 kwi 22:16
bart: 48:2*(9+3)=48:2*12=24*12=288 i koniec tematu
22 kwi 22:17
bart: byla regulka ze najpierw mnozenie i dzielenie ("i") a nie "potem"
22 kwi 22:19
czekolada: jest reguła cały czas,że najpierw mnożenie i dzielenie.. a kiedyś była inna, zresztą można
sprwdzić w ggoogle ; )
w tym momencie tak NIE JEST. wiec nie Sabin. dla mnie 3−2+1 nie jest równe 0.
22 kwi 22:24
22 kwi 22:26
etna: oj wy matematycy, w tym przypadku najpierw jest dzielenie a pozniej mnozenie, wedlug kolejnosci
22 kwi 22:28
bart: @Ada to tez liczyl czlowiek

to ze postanowil to wkleic do neta, to nie znaczy ze jest to prawda
22 kwi 22:28
bart: @etna i czekolada
Jakies nowe prawa?
22 kwi 22:28
Vizer: Ale widzę, że wszyscy mają rozkminę

Brawo dla Wojtka
22 kwi 22:31
etna: o kurde macie racje, ale siara
22 kwi 22:32
Ada: 2 i koniec!
22 kwi 22:35
czekolada: jednak zgadzam się b). te nawiasy "kuszą "
22 kwi 22:43
Maciuś: b
22 kwi 23:24
Piecu4687: A, zapiszcie sobie w ułamku i zobaczycie
22 kwi 23:25