Funkcja
Tes: Funkcje − kilka zadań Proszę o pomoc

1. Wyznacz zbiór wartości funkcji f:N −−> C określonej wzorem
| | n | |
{ (−1)n * |
| , gdy n jest liczbą parzystą
|
| | 2 | |
f(n) =
| | n+1 | |
{ (−1)n * |
| , gdy n jets liczbą nieparzystą
|
| | 2 | |
2. Funkcja f okręslona w zbiorze R jest malejąca. Funkcję g dla każdej liczby rzeczywistej x
określa równość g(X) = f(x
3 − 3x). Liczba 2 jest miejscem zerowym funkcji f. Znajdź miejsca
zerowe funkcji g
| | x−3 | |
3. Wykres funkcji f(x) = |
| przesunięto o wektor u = [−2,1], a nastepnie |
| | x2 − x − 6 | |
przesuniety wykres odbito symetrycznie względem początku układu współrzędnych. Otrzymano
wykres pewnej funkcji g, Znajdź wzór i wyznacz dziedzinę funkcji g.
| | x2 + 4x +5 | |
4. Funkcja f określona wzorem f(x) = |
| przesunięto o wektor u = [p,0], |
| | (x2 +4x | |
otrzymując wykres funkcji g. Znajdź wzór funkcji g i współrzędne wektora u wiedząc, że wykres
funkcji g jest symetryczny względem osi OY.