Pomocy
mateusz 12345: POMOCY : Pomocy POMOCY Oto zadanie z Działu ciągi z tematu Suma początkowych wyrazów ciagu
geometrycznych!
oto treść
Jaką łącznie drogę w pionie przebędzie do ósmego odbicia piłka rzucona z wysokości 128 cm jeśli
po każdym kolejnym odbiciu osiąga ona połowę wysokości ,na jaką wzniosła się po poprzednim
odbicu?
naprawde prosił bym o pomoc
10 kwi 13:19
marcin: Piłka spada z wysokości 128 cm, po pierwszym odbiciu jest na wysokości 64 cm, po drugim na 32
cm, po trzecim na 16 cm, czyli widzimy, że mamy ciąg geometryczny o ilorazie
12.
Obliczymy sumę ośmiu odbić, czyli S
8
S
8=64*2*
255256
S
8=
2552
S
8=127,5 cm
10 kwi 14:02
mateusz 12345: dzieki za pomoc lecz w odpowiedziach w ksiązce wyszło 382 cm
10 kwi 14:17
marcin: może w książce jest pomyłka
10 kwi 14:29
mateusz 12345: powiem ci ze nie wiem ale to zadanie rozwiazywała mi jeszcze jedna osoba i jej wyszło 254
10 kwi 14:30
marcin: a może jej wyszło 255 a nie 254 ?
jeśli przyjąć, że a1=128, to wtedy mamy, że S8=255 cm
10 kwi 14:36
mateusz 12345: no mozliwe to dlaczego w ksiązce odpowiedz jest inna
10 kwi 14:38
marcin: nie wiem dlaczego jest inna, ja myślę, że to zadanie zrobiłem dobrze, nie zawsze jest dobrze
sugerować się odpowiedziami w książkach
10 kwi 14:41
ICSP: zrzucona z 128cm i przebywa w pionie 127,5cm i to jeszcze po 8 odbiciach
10 kwi 14:56
marcin: czytaj treść dobrze
10 kwi 14:59
ICSP: Rozwalmy to na dwa ciągi:
pierwszy ciąg:
n = 8
a
1 = 128
S
8 =

drugi ciąg
a
1 = 64
n = 7
S
7 =

Odp. S
8 + S
7 =

?
Odp. 255+127 =
382
10 kwi 15:03
ICSP: Przeczytałem treść dobrze.
10 kwi 15:04
mateusz 12345: dzieki ale czy mogłbys to rozwiązac od poczatku to konca zeby były obliczone S7 i s8
10 kwi 15:39
ICSP: Podstaw do wzorku który kolega ci wyżej podał. Ja mogę co najwyżej sprawdzić obliczenia.
10 kwi 15:45