znajdź 3 liczby parzyste, których iloczyn wynosi 308
Agusss: znajdź 3 liczby parzyste, których iloczyn wynosi 308
10 kwi 13:18
bart: ej jest roznica jezeli tam jeszcze jest wstracone slowko "..kolejne liczby parzyste"
10 kwi 13:20
Agusss: znajdź 3 kolejne liczby naturalne parzyste, których iloczyn wynosi 308
10 kwi 13:24
bart: skad masz to zadanie?
10 kwi 13:28
10 kwi 13:33
Bizon: nie ma takich liczb
10 kwi 13:33
Tes: 2k * (2k + 2) * (2k + 4) = 308 k∊ C+
Może tak próbować
10 kwi 13:39
Agusss: niestety mi wciąż nie wychodzi
10 kwi 13:40
Agusss: skąd mam to zadanie

z klasówki
10 kwi 13:41
Bizon: ktoś poprostu żarty robi albo nie umie przepisać zadania ...
żenada
10 kwi 13:41
Agusss: dokładnie wiem jakie było zadanie i dobrze je napisałam a jesli nie potrafisz go rozwiązać to
po co w ogóle się odzywasz
10 kwi 13:43
Agusss: 2n+(2n+2)2+(2n+4)2=308 może tak?
10 kwi 13:44
wolf: ej ej spokojnie Bizon każdy ma prawo zapytać o rozwiązanie zadania
10 kwi 13:47
smerf: dokładnie. wiec się uspokój
10 kwi 13:48
Tes: Agnusss przecież ci napisałem jak to zapisać, ma być ILOCZYN nie SUMA
10 kwi 13:48
Agusss: moze napisz mi rozwiązanie?
10 kwi 13:49
on: (2n)2+( 2n−2)2+(2n+2)2=308
4n2+4n2−8n+4+$n2+8n+4=308
12n2+=300
n2=25
n=5
2*5−2=8
2*5=10
2*5+2=12
10 kwi 14:05
on: oczywiście przy 12n2 nie powinno być plusa
10 kwi 14:05
bart: JAPA! nie ma takich trech kolejnych liczb parzystych ktore daja 308..
a ze Ty myslisz iloczyn liczb z suma kwadratow licz to .. coz.. powodzenia na maturze.. −.−
10 kwi 14:07
bart: no ok ma prawo pytac o rozwiazanie, ale niech przepisze cale zadanie i niech nie myli
kluczowych pojec!
10 kwi 14:13
Agusss: zadnie podałam takie jak nauczycielka na spr. a JAPA możesz do siebie mówić
10 kwi 14:22
bart: tiaaaaaa.. zapewne takie podala..
"..do siebie mówić" − że cięta ropista, taaa? xD
10 kwi 14:34
Bizon: ... i co ... blondi ... czy trol ...

?
10 kwi 15:24