Oblicz:
a) oblicz e.
d=212
p=512
m=7
g=54
f=114
b)oblicz g
d=2
m=√2+2
p=2√2+2
e=1+√2
f=2+√2
Z góry dziekuje za pomoc

| d |
| ||||||||
= | = 2 | ||||||||
| g |
|
| d | p | m | |||
= | = | ||||
| g | f | e |
| 7 | |
= 2 | |
| e |
| 7 | ||
e = | ||
| 2 |
ale wiesz co ja nie umiem wlasnie sie z pierwiastkami ogarnac... wyszlo mi
tyle ze:
me = √2+21+√2= ?
pf= 2√2+22+√2=?
dg=2g i w zasadzie nie wiem co dalej
| m | p | d | |||
= | = | ||||
| e | f | g |
| m | √2 + 2 | 1 − √2 | √2 − 2 + 2 − 2√2 | ||||
= | * | = | = | ||||
| e | 1 + √2 | 1 − √2 | 1 − 2 |
| −√2 | ||
= | = √2 | |
| −1 |
| 2 | |
= √2 | |
| g |