pytanko
AgA:]: mam pytanko
jak mam wyznaczyc a
1, r, a
5 i mam
a
2=−7
a
8=11
to biore 4r
10 kwi 12:47
Tomek.Noah: a
8=a
2+6r

6r=... (wyznaczas r )
potem
a
2=a
1+r
a
5=a
1+4r
10 kwi 12:51
x: Proponuje ukadlem rownan, stosujac sie do wzoru.
an = a1 +( n −1) r
10 kwi 12:52
AgA:]: jak do tego wzoru to bd tak?
an=a1+(11−1)*6
11=a1+10r*6
11=a1+60r
a1=60−11
a1=49r? tak i coś dalej
10 kwi 12:56
AgA:]: aa nie zle
to bd tak prawda
a8=a2=6r
11=(−7)+6r
11+7=6r/:6
r=3 tak?
10 kwi 13:02
x:
−7=a 1 + (2−1)r
11=a 1 + (8−1)r
−7= a 1 + r
11=a 1 +7r
r =−7 − a 1
11= a 1 + 7(−7 − a 1 )
11= a 1
11= a 1 −49 − 7a 1
11=−6 a 1 − 49
11 + 49 =6 a 1
60= −6a 1/:(−6)
a 1 = −10
−7= a 1 + r
−7=−10 + r
r=3
10 kwi 13:08
AgA:]: sorki x ale Twój sposób jest trudniejszy a Tomek.Noah mi sie łatwiej liczy

ale dobrze tam
wyliczyłam wszystko

bo też wyszło mi 3 ale nie wiem czy dobrze
no i skad sie to 6r bierze?
10 kwi 13:12
x: a8 −a2
10 kwi 13:17
AgA:]: zeby było wsio jsne to ma tak wygladaća8=a2+6r
11=−7+6r
11−(−7)=6r
18=6r/:6
r=3
a2=a1+r
(−7)=a1+3
(−7)−3=a1
−10=a1
a5=a1+4r
a5=−10+12
a5=2
czy tak
10 kwi 13:17
x: Potwierdzam.
10 kwi 13:19
AgA:]: 
a jak napisze nastepne zadanie to sprawdzisz czy dobrze?
10 kwi 13:20
x: Jesli bede umial.
10 kwi 13:21
AgA:]: tylko wytłumacz mi skad sie wzieło to 6r na poczatku
10 kwi 13:21
x: ilosc roznic
a8 − a6
10 kwi 13:23
x: a8 −a2 = 6r
10 kwi 13:24
AgA:]: ale dla czego a
6 jak ja mam a
5 
to tu bd tak
a
9=60
a
21=o
czyli
a
21=a
2+8r
10 kwi 13:27
AgA:]: czyli nie czyli bd zamiast 8r bd 12r tak?
10 kwi 13:28
AgA:]: całość bd wygladała tak
a21=a2+12r
0=60+12e
(−60)=12r/:12
r=5
a9=a1+r
(−60)=a1+5
(−60)−5=a1
a5=−65
a5=a1+4r
a5=−65+4*5
a5=−60+20
a5=−45
czy tak?
10 kwi 13:36