Prosze o odpowiedz, i z góry dzięki .:D
Karpinho: 1.Dana jest funkcja y=2x2+3x−5
a)zapisz jej wzór w postaci kanonicznej;
b)zapisz jej wzór w postaci iloczynowej.
2. Wyznacz wartosci ekstremalne funkcji y=x2−6x+8 w przedziale<−1;6>
3.Rozwiąż:
a)4x2−25=0
b)−x2+4x−5=0
c)x2+3x+2>0
d)(2−x)(4x+16)>0
4.Dana jest prosta o rownaniu 2x+4y−8=0. Napisz do niej rownanie prostej prostopadlej
przechodzacej przez punkt P=(−1,−2).
5.Znajdz graficznie punkt wspólny prostych o równaniach 2x+y−5=0 i 4x−y−1=0
10 kwi 12:20
zosia: 3.
a)
4x2 = 25/ :4
x2 = √25/4
x1 = 5/2
x2 = − 5/2
b)
−x2+4x−5=0
Δ= 16−20= −4 brak miejsc zerowych, ponieważ Δ<0
c)
x2+3x+2>0
Δ= 9−8=1 ; √Δ=1
x1= −3−1/2 = −4 / 2 = −2
x2 = −3+1 / 2 = −2/2 = −1
trzeba narysować i zaznaczyć miejsca zerowe, czyli −2 i −1 . przedział będzie x∊ (−∞;−2) ∪
(−1;+∞)
d)
(2−x)(4x+16)>0
miejsca zerowe:
2−x=0 czyli x=2
4x+16=0 czyli x= − 4
zaznaczyć miejsca zerowe, czyli 2 i −4 . przedział będzie x∊ (−∞;−4) ∪ (2;+∞)
chyba coś takiego
10 kwi 15:16