matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
geom
karol:
Oblicz jaką część sześcianu zajmuje wpisana weń kula. Wynik podaj w procentach pi ~3
10 kwi 12:15
Mendoza:
V
sz
= a
3
r =
1
2
a
4
1
V
k
=
* pi * {
a}
2
3
2
1
v
k
=
a
3
2
Stosunek wynosi 1:2 czyli kula zajmuje 50% przestrzeni sześcianu.
10 kwi 13:12