Matura
Patysia: | | 2√5 | |
Kąt α jest ostry i sin α = |
| . Oblicz 25 − tg α. |
| | 5 | |
10 kwi 11:46
ICSP: 8
10 kwi 11:47
Patysia: Ale jakaś podpowiedź w rozwiązaniu ?;>
Pokieruj mnie

Próbowałam z cos
2 α + sin
2 α = 1
wyznaczyłam cos α = 1 − sin α
| | sin α | |
i podstawiłam pod tg α = |
| |
| | 1 − sin α | |
Ale chyba źle bo mi nic nie wyszło
10 kwi 12:43
Bizon:
Próbowałam z cos
2 α + sin
2α = 1
wyznaczyłam cos α = 1 − sin α . a to ciekawe
| | 4 | | 1 | |
a może to cos2α=1−sin2α=1− |
| = |
| ... i próbuj dalej
|
| | 5 | | 5 | |
10 kwi 12:51
Patysia: No tak

heh a ja się tak bezkarnie pozbyłam kwadratu...
Dziękuje Ci bardzo
10 kwi 13:20
Bizon: ... oj ...uważaj ... bo nie będzie bezkarnie ...
10 kwi 13:38