MaGda: Dany jest trójkąt o wierzchołkach : A= (-1,-2) ,B=(2,2) ,C= (-2,5)
a) sprawdź ,czy odcinek AB jest równy odcinkowi BC.
b) uzasadnij,że kąt ABC jest kątem prostym
c) wyznacz równania prostych zawierających przyprostokątne trójkąta...
jutro sie poprawiam a nie umiem tego zrobic:(
3 kwi 10:40
;-): Hej. Mogę pomóc ale wiem jak zrobić a) i c)
a) wektor AB=[3,4]
AB=√32+42=√25=5
wektor BC=[-4,3]
BC=√(-4)2+32=√25=5
Czyli są równe
c) równanie prostej AB
-2=-1a+b
2=2a+b
2=a-b
2=2a+b
4=3a
a=4/3
-2=-4/3+b
-6=-4+3b
-2=3b
b=-2/3
y=4/3x-2/3
równanie prostej BC
2=2a+b
5=-2a+b
7=2b/2
b=3,5
2=2a+3,5
2a=2-3,5
2a=-1,5/2
a=-0,75
y=-0,75x+3,5
3 kwi 15:18
Sitta: ad. b. Oblicz długość AC (5√2).
Sprawdź, czy spełniony jest warunek (tw. Pitagorasa):
AB2 + BC2 = AC2,
jeśli tak, to trójkąt jest prostokątny, czyli kąt ABC jest kątem prostym.
3 kwi 17:50