na wykazanie
Lilia: Mógłby mi ktoś sprawdzić,czy poprawnie rozwiązałam zadanie:
| | a | | √b2−1 | |
Wykaż, że jeżeli a > 1 i b > 1 oraz |
| = |
| to a = b . |
| | b | | √a2−1 | |
Moje rozwiązanie:
a(
√a2−1)=b(
√b2−1)
a(a
2−1
2)
12=b(b
2−1
2)
12 (skracamy 1
2 z
12)
a
3−a=b
3−b
a
2=b
2/
√
a=b
c.n.w.
10 kwi 11:23
Bizon:
a(a2−12)12=b(b2−12)12 (skracamy 12 z 12)
10 kwi 11:41
Bizon: przepraszam ... nie dało się skopiować ...
10 kwi 11:41
Bizon: ciekawe to skracanie .... ale czy prawdziwe ...

? ..
10 kwi 11:42
Lilia: właśnie nie wiem

podoba mi się to, że jest mało zapisane

wynik jest,czego chcieć więcej
10 kwi 11:57
Bizon: ... chyba się nudzisz i chcesz się z kimś droczyć ... powodzenia ...
10 kwi 11:59
Lilia: nie,żartujesz

... rozwiązałam zadanie,ale moim zdaniem coś za ładnie to wyszło,dlatego
chciałam, żeby mi ktoś to sprawdził...
10 kwi 12:08
Bizon:
| | 1 | |
... co to znaczy? ...skracamy 12 z |
|
|
| | 2 | |
a to? a3−a=b3−b
a2=b2/√
10 kwi 12:19