FUNKCJE
rainbow989: Proszę o rozwiązanie zadań z funkcji:
1.Liczba −7 jest miejscem zerowym funkcji liniowej f(x)=(3−a)+7 dla:
A. a= −3 B. a=−7 C. a=3 D.a=2
2.Osią symetrii wykresu funkcji kwadratowej f(x)=2(x−4
(x+12) jest prosta o równaniu:
: A.x+12=0 B.y=−4 C.x−4=0 D.x+4=0
3.Ile punktów wspólnych z osią OX ma wykres funkcji kwadratowej f(x)=2x2−3x+6 ?
A. 2 B.1 C.3. D.0
4.Funkcja,która jest malejąca w przedziale (−nieskończoności,2] określona jest wzorem:
A. f(x)2(x+3)2 +2
B.f(x)=3(x−2)2−2
C.f(x)=3(x+2)2−2
D.f(x)=2(x−3)2+2
za nawiasem te 2 to jest do kwadratu.
5.Funkcja liniowa y=−2x+8 przyjmuje wartości dodatnie,gdy:
A.x<−4 B. x>4 C. x>−4 D. x<4
6.Na wykresie funkcji określonej wzorem F(x)=−1/3x+4 leżą punkcy A i B,takie, że A=(a,4) i
B=6,b). Wynika z tego, że:
A. a=3 i b=4 B. a =0 i b=2 C. a =−3 i b=2 D. a=0 i b =−?
7.Oblicz największą wartość funkcji kwadratowej f(x)= x2−6x+1 w przedziale [−2,5]
Z góry serdecznie dziękuję


!