nierownosc
x: (x+3)(x−5)2>0
Najpierw musze drugi nawias podniesc do kwadratu?
10 kwi 10:31
małgosia: (x+3)(x−5)(x+5)>0
10 kwi 10:33
x: Czyli rozwiazaniem bedzie:
x>−3, x>5 , x>−5
10 kwi 10:36
Artur:

x ∊ (−3, +
∞) /{5}
10 kwi 10:43
Mila: wykres jest żle zrobiony
nie musisz podnosic do kwadratu x+3=0
x=−3 masz miejsce zerowe
podobnie zaznaczasz następne −5 i 5
.Teraz patrzysz czy a jest dodatnie czy ujemne x*x*x=x3 a=1 .Jezęli a>0 zaczynasz rysować
od prawej strony od góry io przechodzisz na drugą strone osi wmiejscach zewrowych
Rozwiazanie masz nad osią. Jeżeli pierwiastek byłby dwukrotny (tak jest na tym wykresie że
x1= 5 i x2=5) to wtedy jest odbicie i wykres nie przechosdzi na dół przez oś
10 kwi 10:54
Artur: dlaczego narysowany źle? Pokaż jak ma być...
10 kwi 10:57
Mila: Przepraszam popatrz na wpis Małgosi zamiast wyżej a tam jes zle powinno być (x+3)(x−5)(x−5) 5
jest pierwiastkiem dwukrotnym wykres jest dobrze zrobiny
10 kwi 11:01