A(2,0)
adam: Punkt A(2,0) do jakiej ćwiartki należy?
9 kwi 23:12
ICSP: do żadnej
9 kwi 23:12
adam: Ok. A takie zadanie: Punkt P jest punktem przecięcia się wykresów funkcji y=−2x+4 i y=−x−2.
Punkt P leży w układzie współrzędnych w ćwiartce?
9 kwi 23:16
adam: w 4 chyba. Coś mi sie wczesniej źle narysowało
9 kwi 23:18
ICSP: y = −2x +4
y = −x − 2
−2x + 4 = −x − 2 ⇔ x = 6
y = −8
P(6;−8) Ćwiartka IV
9 kwi 23:18
adam: Dzięki. Łatwe zadanie, ale jesem słaby w macie
9 kwi 23:22
adam: Jeszcze takie zad. Liczby 2,6 są dwoma początkowymi wyrazami ciuągu geometrycznego. Do wyrazów
tego ciągu nie należy liczba:
a) 162
b) 54
c) 18
d) 9
9 kwi 23:28
ICSP: 2,6,18,54,162,486,1458 To jest twój ciag. Teraz odpowiedz sobie na pytanie która liczba nie
będzie do niego należała.
9 kwi 23:30
adam: mylą mi sie ciągi geometryczne z arytmetycznymi...
9 kwi 23:31
adam: no to wiadomo, ze odp D bedzie poprawna
9 kwi 23:32
ICSP: brawo
9 kwi 23:34
adam: jeszcze mam kilka zadan ale teraz jedno napisze:
Wyskosć trójkąta równobocznego jest o 2 krótsza od boku tyego trójjąta. Bok trójkąta jest
równy:
9 kwi 23:38
adam: Widze ze chyba trudne zadanie, ale mam jeszcze jedno:
ile pierwiastków ma równanie x3+9x=0
9 kwi 23:49
ICSP: a − bok
h − wysokosć
| | a√3 | | a√3 | | √3 | | 2−√3 | |
a− 2 = |
| ⇔ a − |
| = 2 ⇔ a(1− |
| ) = 2 ⇔ a( |
| ) = 2 ⇔ |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
a(2−
√3) = 4 ⇔ a = 4(2+
√3) = 8 + 4
√3
9 kwi 23:53
ICSP: x3 + 9x = 0 ⇔ x(x2+9) = 0 ⇔ x = 0 v x2 + 9 =0 ⇔ x = 0
9 kwi 23:53
adam: czyli w tym równaniu jest 1 pierwiastek, x=0?
9 kwi 23:59
ICSP: tak.
10 kwi 00:00
adam: Zbiorem wartości funkcji f(x)=2x+3 jest przedział:
a) (−∞,+∞)
b) <0,+∞)
c) (3,+∞)
d) (−3,+∞)
10 kwi 00:08
ICSP: d
10 kwi 00:17
ICSP: tzn. c już przysypiam.
10 kwi 00:20
Karolina: x3+9x=0
19 lis 23:28