Obliczanie pola obszarów
mrr: Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi:
| | 1 | |
2) y=x2 , y= |
| x2 , y=3x |
| | 2 | |
Wiem, że z całek. Ale jaką całkę mam ułożyć?
9 kwi 21:37
Grześ: narysuj wykresy na jednej osi, potem trzeba znależć punkty w których przecinają się wykresy,
chyba będzie ich 4, ale nie jestem pewny.
A potem trzeba pole tego obszaru zapisać za pomocą sumy całek.
Nie wiem czy jest taki program online, ale te wykresy nie są skomplikowane w rysowaniu.
Czyli najpierw je narysuj razem wszystkie i wyznacz wszystkie punkty przecięcia się wykresów.
Potem można coś działać
9 kwi 21:48
mrr: | | 1 | |
1) Przecinają się w (1,1) , (4,4) , ( |
| ,4). Zatem jaką całkę ułożyć? |
| | 2 | |
9 kwi 22:14
mrrr: ?
10 kwi 11:48
mrr: ?
11 kwi 12:34
dani: γ=−x2+4x
y=x2−4x+10
3 cze 20:57
AS:

Szukane pole S − pole czworokąta FCBE − pole obszaru FCAD (pod krzywą) −
pole trapezu ADBE
Współrzędne punktu A znajdujemy z układu równań
y = 1/x
2 i y = x => x = 1/x
2 => x
3 = 1 => x = 1 A(1,1)
Współrzędne punktu C z układu równań
y = 1/x
2 , y = 4 =>4 = 1/x
2 => x = 1/2 , C(1/2,4)
Pole czworokąta ECBE = FE*FC = (4 − 1/2)*4 = 14 = S1
Pole trapezu ADEB = (AD + EB)*DE/2 = (1 + 4)*3/2 = 15/2 = S2
Pole pod krzywą FCAD
| | x−1 | | −1 | |
S3 = ∫(1/x2)dx = ∫x−2dx = |
| = |
| = |
| | −1 | | x | |
| −1 | | −1 | |
| − |
| = −1 + 2 = 1 |
| 1 | | 1/2 | |
3 cze 21:36
AS: Dok.
Szukane pole
S = S1 − S2 − S3 = 14 − 15/2 − 1 = 11/2
Całki proszę uzupełnić granicami całkowania od 1/2 do 1
3 cze 21:38