Punkt przecięcia się prostych
cris: Proszę o pomoc
Wyznacz współrzędne punktu przecięcia się prostych mających równania:
a) x+2=0 i 3x−4y−2=0
b) 4x−3y−3=0 i 2x+3y+21=0
c) x+5=0 i y−1=0
Próbowałem to rozwiązać po przez przyrównywanie, ale wyniki wychodziły zupełnie inne niż w
odpowiedziach. Postanowiłem je sprawdzić i narysowałem wykresy dla tych prostych i faktycznie
zgadza się z podręcznikowymi odpowiedziami. Nie mam już pomysłu na te zadanie.
9 kwi 21:10
;): x = −2
−6 − 4y −2 = 0
y = −2
A(−2,−2)
9 kwi 21:12
cris: W odp jest (2,1)
9 kwi 21:15
;): Jak może wyjść (2,1)?
9 kwi 21:21
cris: No właśnie też nie wiem. Jeżeli możesz spróbuj zrobić podpunkt b) i porównam wyniki z
odpowiedziami.
9 kwi 21:24
;):

To jak może wyjść punkt przecięcia dodatni?
9 kwi 21:30
cris: W takim razie jest pomyłka w odpowiedziach, podobnie jest z b), zaś c) nie za bardzo wiem jak
zrobić?
9 kwi 21:35
;): y = 1 x = −5 To w jakim punkcie przetną się te dwa wykresy?
9 kwi 21:44
cris: 1 i −5
9 kwi 22:00
cris: Dzięki wielkie za pomoc, a jak możesz to zobacz jeszcze ten podpunkt b)
9 kwi 22:02
;): Dodając stronami mamy 6x = −18⇒ x = −3 y = −3
9 kwi 22:38