Homy: Dla jakich wartości parametru p równanie |x−15|=p3−4p ma dwa rozwiązania, których iloczyn jest
liczbą dodatnią ?
Proszę o pomoc. Nie rozwiązujcie mi tego zadania. Chciałbym aby mnie ktoś poprowadził jak
go zrobić. Od czego powinienem zacząć ?
9 kwi 20:58
;): Kiedy wartość bezwzględna ma 2 rozwiązania?
9 kwi 21:03
Homy: dla x≥0 i x<0 ? Z definicji
No chyba, że dla (−∞,15) i (15, +∞_
9 kwi 21:14
;): Chyba nie za bardzo |x| > a gdzie a musi być ≥0 żeby mieć co najmniej 1 rozwiązanie więc 2
rozwiązania kiedy będzie miała wartość bezwzględna?
9 kwi 21:20
;): | x | = a
9 kwi 21:21
kamis:
Rozpatrz równanie w dwóch przypadkach, tzn. w których wyrażenie w wartości bezwzględnej
przyjmuje poszczególne wartości i na podstawie wyznaczonych przedziałów rozpatrz prawą stronę
równania.
9 kwi 21:28
Homy: |X| >a ?
9 kwi 21:33
Homy: Nie czaje

Toporny jestem z matmy..
9 kwi 21:36
kamis:
Dla jakich x:
x − 15 < 0
x − 15 ≥ 0
W otrzymanych przedziałach rozpatrz prawą stronę równania.
9 kwi 21:36
kamis:
I oczywiście aby równanie miało sens prawa strona musi przyjmować pewną wartość.
9 kwi 21:38
Homy:

no to tak napisałem przecież na samym początku.
9 kwi 21:41
;): p3 − 4p > 0 wtedy będzie miało 2 rozwiązania
9 kwi 21:43
Homy: no to roziwązanie będzie p∊(−2,0)U(2,+∞) ? I tylko tyle ? I za to 5 punktów ?
9 kwi 21:45
;): Chyba że wolisz rysować wykres funkcji to już jak Ty wolisz
9 kwi 21:46
;): To jest dopiero początek zadania zobacz jaką masz drugą treść zadania
9 kwi 21:47
Homy: a... dobra. Już wiem o co chodzi. Teraz sobie poradzę

nie doczytałem zadania.
Dzięki wszystkim za pomoc
9 kwi 21:49
;): Jeżeli będą jakieś problemy pisz
9 kwi 21:49
Eta:

podpowiem tak

1
o p
3−4p >0
2
o y=
m ma z wykresem f(x) = |x−15\
dwa dodatnie rozwiązania <=> gdy m€ (0,15)
czyli wyrazenie po prawej stronie musi być zawarte w tym przedziale
teraz tylko rozwiąż układ:
p
3−4p >0
i
p
3−4p <15
jako odp: podaj część wspólną
otrzymasz odp:
p€ (−2, 0)
powodzenia w rachunkach
9 kwi 22:00
;): p ∊ (−2,0)∪(2,3) taka będzie odpowiedź Eto
9 kwi 22:02
;): x − 15 = p3 − 4p ∨ x − 15 = −p3 + 4p
x = p3 − 4p + 15 ∨ x = −p3 + 4p + 15
z warunku wiemy że liczba p3 − 4p ma być dodatnia więc druga również musi być dodatnia więc
−p3 + 4p + 15 > 0
p3 − 4p − 15 < 0
rozwiązać nierówność i podać cześć wspólna p3 − 4p > 0 ⋀ p3 − 4p − 15 < 0
9 kwi 22:07
Eta:
No tak

niedopisałam tego drugiego przedziału
odp: p€( −2,0) U (2,3)
9 kwi 22:15
;):
9 kwi 22:17
Eta:
9 kwi 22:25