zadanie rozszerzonej odpowiedzi
hayley: Dwa pociągi towarowe wyjechały z miast A i B oddalonych od siebie o 540 km. Pociąg jadący z
miasta A do B wyjechał godzinę wcześniej niż pociąg jadący z B do A i jechał z prędkością o 9
km/h mniejszą. Pociągi te minęły się w połowie drogi. Oblicz z jakimi prędkościami jechały te
pociągi.
proszę o pomoc, siedzę nad tym zadaniem już tyle czasu i wciąż wychodzą mi różne wyniki...
9 kwi 20:25
;): xy = 270
(x − 9)(y + 1) = 270
x − 9y − 9 = 0
x = 9y + 9
9y2 + 9y −270 = 0
y2 + y − 30 = 0
Zwykłą Δ liczysz i dalej nie powinno być problemów chyba
9 kwi 20:37
hayley: dziękuję

1 raz wyszedł mi poprawny wynik
9 kwi 20:38