Rozwiąż równanie
Basia: Rozwiąż równanie
(√5+√24)x+(√5−√24)x=10
9 kwi 20:24
;): √5 + √24 = t
Teraz nie powinno być problemu
9 kwi 20:33
Julka: Nie do końca bez problemu, po wyliczeniu t nie potrafię dalej obliczyć x
9 kwi 20:37
;): Zjadłem
x
(
√5 + √24)
x = t
9 kwi 20:39
;): t
2 − 10t + 1 = 0
Δ = 25 − 1
√Δ =
√24
t
1 = 5 −
√24 t
2 = 5 +
√24
Jak dalej nie będziesz umiała to pisz
9 kwi 20:42
Julka: Wyszło mi że x=2 lub x=−2. Dziekuje za pomoc
9 kwi 20:45
;): Czyli chyba dobrze jeżeli patrze
9 kwi 20:49
Julka: Ale jak delte wyliczyłeś, mi cos innego wyszło?
9 kwi 20:49
;): Ale jak Ci coś innego wyszło?
9 kwi 20:50
Julka: Już znalazłam u siebie błąd, przepraszam
9 kwi 20:50
;): Nie sugeruj się moja Δ bo ja trochę inaczej ją liczę więc zrób tak jak Ty robisz ale wynik ±2
chyba jest dobry
9 kwi 20:52
Julka: Już znalazłam u siebie błąd, przepraszam
9 kwi 20:52
;): Okej
9 kwi 20:56
9 kwi 21:13
9 kwi 21:16