sprawdź czy liczby tworzą ciąg arytmetyczny
Basia: Sprawdź czy liczby tworzą ciag arytmetyczny
√8+1,|11−√2|,1
9 kwi 20:22
Basia: Proszę o pomoc
9 kwi 20:57
Basia: Proszę o pomoc
9 kwi 20:57
;): |−1 −
√2| =
√2 + 1
√2 + 1 =
√2 + 1 więc jest to ciąg arytmetyczny
9 kwi 21:02
Basia: |−1 − √2| a skąd to się wzięło, bo nie widzę jak do tego doszłeś?
9 kwi 21:07
Basia: Już wiem, ominąłęś jeden zapis
9 kwi 21:08
;): Usunąłem niewymierność z mianownika
9 kwi 21:08
Bizon:
| | √2+1 | | √2+1 | |
√2+1= |
| = |
|
|
| | (√2−1)(√2+1) | | 2−1 | |
√2+1=
√2+1 ... więc jest
9 kwi 21:16