matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
monotoniczność ciągu trudny przykład
Star:
trudny przykład badania monotoniczności ciągu Zbadaj monotoniczność ciągu:
2
n
a
n
=
(n+1)!
Bardzo proszę o pomoc bo nie znam się na funkcji wykładniczej ani silniach więc nie wiem jak zapisać a
n+1
9 kwi 20:08
Bizon:
2
n+1
2
n
2
n+1
−2
n
(n+2)
a
n+1
−a
n
=
−
=
=
(n+2)(n+1)!
(n+1)!
(n+2)(n+1)!
2
n
(2−n−2)
2
n
(−n)
=
=
=... i wszystko jasne ...
(n+2)(n+1)!
(n+2)(n+1)!
9 kwi 20:42
Star:
Wielkie dzięki xD
9 kwi 20:58