Geometria w plaszczyznie
Dawid: W prostokacie ABCD wierzcholek A lezy na prostej o rownaniu x−2y=0. Wiedzac, ze C = (−2,2) i
→AB =[3,3], napisz rownania prostych zawierajacych przekatne tego prostokata.
9 kwi 19:27
Dawid: up
9 kwi 19:47
Dawid: up
9 kwi 20:10
Bizon:

Kierunek wektora AB wyznacza prosta nachylona do osi 0x pod kątem 45
o (wsp. kierunkowy a=1)
Przez punkt C piszemy prostą n równoległą do AB y−2=x+2 n: y=x+4
IABI=ICDI=3
√2 ... możemy zatem wyznaczyć współrzędne punktu D
| ⎧ | (−2−xD)2+(2−yD)2=18 | |
| ⎩ | yD=xD+4 | D=(−5, −1)
|
Przez punkt D piszemy równanie prostej m prostopadłej do prostej n
m: y+1=−(x+5) m: y=−x−6
Współrzędne punktu A znajdziemy z układu równań prostych l i m
| ⎧ | x−2y=0 | |
| ⎩ | y=−x−6 | A=(−4, −2)
|
Współrzędne punktu B policzyć można na kilka sposobów (najłatwiej wykorzystując współrzędne
wektora AB B=(1, 1)
Napisanie równań prostych zawierających przekątne prostokąta .... to już zadanie dla Ciebie

... powodzeniaa
10 kwi 01:12
Bizon:
... dla porządku odpowiedz sobie ... dlaczego punktu D nie odkładamy na prawo od punktu C
...
10 kwi 01:34