Wielomiany
Przemek: POMOCY


1.Dane są wielomiany w(x)=(2x−1)
3 oraz P(x)=ax
3+bx
2+9x−1 Dla jakiego a i b wielomiany te są
równe?
2.Dla jakich a i b wielomiany
W(x)=2x
3+ax
2−2bx−3
P(x)=(ax
2+bx+12)(x−1)
9 kwi 19:01
Rivi: 1. Musisz po prostu przemnożyć W(x)

generalnie a widać od razu − będzie 2x*2x*2x=8x
3. Po
przemnożeniu. Tak samo współczynnik po przemnożeniu który będzie przed x
2 będzie równał się
b.
2. Identycznie. Przemnażasz, ładnie ustawiasz je, porównujesz.
Dasz radę?
9 kwi 19:09
Przemek: Rivi a możesz mi to napisać jak bo nie jarze
9 kwi 19:28
Rivi: w(x)=(2x−1)3=(2x−1)(2x−1)(2x−1)=(2x−1)(4x2−4x+1)=8x3−12x2+6x−1
a=8
b=−12
tylko przy samym "x" wychodzi 6, w P(x) jest 9 − albo źle przepisałeś, albo coś nie bangla
9 kwi 19:40
Rivi: Albo możesz to rozpisać korzystając ze wzoru skróconego mnożenia
9 kwi 19:41