szał przekształeń
fdsg: Oblicz i wynik przedstaw w postaci a+b√5 gdzie a, b są liczbami wymiernymi
(7+x)3
byłbym bardzo wdzięczy za rozwiązanie tego zadania
9 kwi 18:47
fdsg:
9 kwi 18:53
fdsg: z wzoru wyszło mi tak
(7+x)3 = 343 + 147x + 21x2 + x3 = x3 +21x2 +147x+343
a potem spróbowałem w ten sposób policzyć pierwiastki:
x(x2 + 21x + 147) + 343 = 0
x=0 z nawiasu delta wyszła mi ujemna, no a 343≠0
nie wiem co dalej zrobić, jak to zamienić na postać a+b√5
9 kwi 19:01
fdsg: nie wiem też czy to co zroobiłem do tej pory zrobiłem prawidłowo
9 kwi 19:02
fdsg: jeśli to miałoby pomów to w odpowiedziach jest −320√5
9 kwi 19:03
Rivi: jak ten wzór (7+x)
3 przyrównujesz do zera to wynik jest tylko jeden, bez rozwijania = −7
(trzykrotny

)
właśnie nie specjalnie wiem jak tylko to przekształcić do jakiejkolwiek postaci... czegoś mi
brakuje
9 kwi 19:04
fdsg: jak to przyrónuję do zera bez rozwijania uzyskuje jeden wynik −7, to jaki błąd popełniłem w
rozwiązywaniu wzorem, bo wyszedł mi jeden wynik, ale 0
9 kwi 19:12
;): Masz przekształcić to do takiego wyrażenia tak? a + b√5 A gdzie masz w (x + 7)3 √5
9 kwi 19:15
Rivi: Po podstawieniu do Twojego rozwinięcia wyjdzie również −7. Delta ma prawo tam wyjść ujemna, bo
w tym kwadratowym w nawiasie nie ma być zero − z racji tego, że cały wielomian nie jest
wyłącznie w postaci iloczynowej − jest to +343. A całe zadanie na pewno tak brzmi? Bo co tam
trzeba obliczyć...? Dziwne dla mnie.
9 kwi 19:15
fdsg: zadanie brzmi dokładnie tak jak napisałem, jest ze zbioru zadań wydawnictwa operon na 2011 rok
9 kwi 19:17
fdsg: a mógłbyś zerknąć na to moje rozwinięcie wzoru i wskazać mi gdzie konkretnie się machnąłem

9 kwi 19:18
Rivi: Rozwinięcie masz dobre − nawias nie liczysz deltą, bo nie jest to postać iloczynowa. Tzn nie
jest tylko mnożenie (inne działania w nawiasach). Co z tego, że w nawiasie byś miał zero, jak
by wtedy równość nie mogła być poprawna? Po podstawieniu za x=−7 wychodzi 0, więc jest si.
a całe zadanie nie wygląda tak?
a)Wyznacz liczbę x z równania (√5 −2)(3−x)=2√5
b) Liczbę x przedstaw w postaci a+b√5, gdzie a, b są liczbami wymiernymi
c) Oblicz (7+x)³ i wynik przedstaw w postaci a+b√5, gdzie a,b są liczbami wymiernymi
Gdzie cały czas pracujesz na wyliczonym "x"
9 kwi 19:23
9 kwi 19:24
;): Hehe
fdsg mnie rozbroił podał kawałek zadania i chcesz żeby mu pomóc je zrobić
9 kwi 19:26
Rivi: Błędna interpretacja, to się zdarza : P Ale jak b) było odniesieniem do a) to dalej też idzie
tak samo zwykle
9 kwi 19:26
fdsg: dzx

, a jeśli nie mogę w tym nawiasie policzyć delty to jak wyznaczyć pierwiastki ze wzoru a
nie porównując od razu zawartość nawiasu do zera
9 kwi 19:28
Rivi: W zadaniu nie musisz tego robić, od razu podstawiasz wyliczony x i wyliczasz. A jak chcesz
liczyć pierwiastki to musiałbyś to 343 "schować" przekształceniami do jakiegoś nawiasu, żeby
tylko mnożenie było przez nawiasy − wtedy delty itp. Ale do tego zwykle są dawane takie
przykłady w których ładnie wychodzi

Jak taki jak ten by był to właśnie do rozwiązania by
trzeba było go "schować" do postaci wyjściowej
9 kwi 19:33