W stożek o promieniu podstawy 1 i tworzącej 3 wpisano kulę. Oblicz pole powierzchni kuli.
Obliczyłem tylko z Pitagorasa wys. 2√2
Przychodzi mi tylko na mysl podobnienstwo trójkątów ale nic nie widze
czerwony podobny do zielonego (narysowałem krzywy żeby było widać kolory)
| R | a | ||
= | |||
| H−R | b |
po przekształceniu trójkątów podobnych do podobnej pozycji wyszlo mi ,ze :
nie rozumiem ułożenia tej proporcji
Co tu takiego trudnego? ....... bo nie wiem
|DC|= H= 2√2
|OC|= H−R
ΔDBC ~ ΔOEC
| 1 | 3 | ||
= | |||
| R | H−R |
| √2 | ||
R= | ||
| 2 |
ΔDBC ~ ΔOEC
| 1 | 3 | ||
= | |||
| R | H − R |