Wielomian
opoo: 1.Wyznacz parametr m tak aby reszta z dzielenia wielomian W(x)=−2x
4 − 3x
3 − mx
2 + (m+2) x
−10 przez wielomian G(x)= x+2 wyniosła m
3− 29.
2. Dany jest wielomian W(x)= x
3 − x
2 + mx +12. Liczba −3 jest pierwiastkiem tego wielomianu.
Wyznacz pozostałe pierwiastki
Prosił bym o bardzo łopatologiczne wytłumaczenie

Z góry dzięki za pomoc
9 kwi 17:29
opoo: Albo chociaż metodę którą używa sie przy takim rodzaju zadan
9 kwi 17:38
rumpek: 1.
W(x) = P(x)*Q(x) + R(x)
−2x
4 − 3x
3 − mx
2 + (m + 2)x − 10 = P(x) * (x + 2) + m
3 − 29
Podstawiasz za x −2 i otrzymujesz m

2.
W(−3) = 0
9 kwi 17:44
Gustlik: Wskazówka:
ad 1) W(−2)=m3−29 − tw. o reszcie z dzielenia wielomianów,
ad 2) W(−3)=0, stąd wyznacz m, potem wstaw do wielomianu i rozłóż na czynniki, np. grupowaniem
albo schematem Hornera.
10 kwi 01:39