;)
AgA:]: | x2−2 | |
| =0/*(x−2)(x+2) |
| (x−2)(x+2) | |
x
2−2=0
(x−
√2)(x+
√2)
x∊(−
√2,
√2)
czy tak?
9 kwi 17:15
rumpek: ale to jest równanie
to czemu przedział podałaś?
powinno być
x∊{−√2,√2}
9 kwi 17:16
magda: założenia (x−2)(x+2)≠0
x≠2 x≠−2
(x−√2)(x+√2)=o
x=√2 lub x=−√2
x∊{−√2,√2}
9 kwi 17:17
AgA:]: aha czemu przedział nie wiem chyba tak odruchowo
9 kwi 17:18
AgA:]: ale mam problem z tym co wczejsniej pisałam nie wiem jak to zrobic
9 kwi 17:20
rumpek: nie ma rozwiazania to równanie
9 kwi 17:21
AgA:]: ale dla czego

i kak mam to zapisac tylko to przepisac i napisac ze nie ma rozwiazania?
9 kwi 17:22
rumpek: przykład:
x
2 − 4 <− możesz zapisać za pomocą wzoru skróconego mnożenia (x − 2)(x + 2). Po pomnożeniu
otrzymasz ten wynik
x
2 + 4 <− nie ma na to żadnego wzoru. Poza tym sama sprawdź. Chcąc otrzymać zero wstawia się
jakąś liczbę. Tutaj możesz spróbować tylko np.: −2. Co się stanie? (−2)
2 + 4 = 4 + 4 = 8
Tak samo u ciebie
x
2 + 1 <− spróbuj wstawić −1 otrzymasz i tak dwa

.
9 kwi 17:23
AgA:]: no prawda masz racje (wiesz nie umiem tego lepiej mi poszło z logarytmami

)
czyli w tym przykładzie
| x2+2 | |
| = 0 też nie ma rozwiazania? |
| x2+3 | |
9 kwi 17:28
rumpek: taa
9 kwi 17:29
9 kwi 17:30
AgA:]: (x−2)(x+2)
x∊{−2,2} tak?
9 kwi 17:33
rumpek: źle
9 kwi 17:33
AgA:]: 
czemu?
9 kwi 17:34
rumpek: dziedzine masz z pierwiastkiem wiec nie uwzgledniasz
na górze (x + 2)2 − to kolejny wzór skróconego mnożenia tu masz tylko x = −2 ale pierwiastek
podwójny (ważny przy rozwiązywaniu nierówności wymiernych bądz wielomianowych)
wiec x∊{−2}
9 kwi 17:34
AgA:]: aa brak rozwiazania tak
9 kwi 17:35
AgA:]: kurde nie kapuje tego za nic
9 kwi 17:35
rumpek: jak brak rozwiązania?
x∊{−2}
9 kwi 17:36
AgA:]: nie wiem juz sama myslałam ze chcesz mnie sprawdzic
9 kwi 17:37
rumpek:
9 kwi 17:38
AgA:]: czekaj po woli musze to wyczaić
mów mi po kolei co mam robic w tym przykładzie
9 kwi 17:40
rumpek: nic widac od razu ze ∅
9 kwi 17:45
AgA:]: no ale musze to udowodnic jak sie sorka mnie spyta skad wiem
9 kwi 17:46
rumpek: "sorka"?
Przecież tu nic nie trzeba udowadniać, jak nie widzisz tu że nie da się otrzymać 0 no to masz
problem
9 kwi 17:48
9 kwi 17:50
rumpek: D = R − {−1,1}
x2 − 9 = 0
(x − 3)(x + 3) = 0
x∊{−3,3}
9 kwi 17:52
9 kwi 17:56
rumpek: Chyba wiesz

D = R − {−4,4}
(x − 2)
2 = 0
x ∊ { 2}
9 kwi 17:59
AgA:]: tak ale chciałam sie upewnić bo nie wiedziałam czy R−{−4
9 kwi 18:00
rumpek: Jesszcze jakieś?
9 kwi 18:02
AgA:]: (x−4)(x+4)
D=r− {2,2}
X∊{−4,4}
CZY TAK?
9 kwi 18:04
AgA:]: duzo mam zadan jeszcze

niestety
9 kwi 18:04
rumpek: Owszem
9 kwi 18:04
rumpek: to dawaj
9 kwi 18:04
9 kwi 18:06
rumpek: D = R − {2}
| 5x − 8 | |
| = 0 / * (x − 2) |
| x − 2 | |
5x − 8 = 0
5x = 8 / :5
9 kwi 18:07
9 kwi 18:11
rumpek: D = R − {−3}
6x − 3 = 0
6x = 3 /:6
Tak
9 kwi 18:11
9 kwi 18:13
rumpek: Widzę ze juz z tym problem masz
9 kwi 18:14
AgA:]: no taki lekki ale mysle ze trzeba to zrobic tak
ale co dalej
9 kwi 18:16
rumpek: 1 sposób:
D = R − {3}
| 9x − 9 | | (x + 3)(x − 3) | |
| = |
| |
| x − 3 | | x − 3 | |
| 9x − 9 | | x2 − 9 | |
| = |
| |
| x − 3 | | x − 3 | |
| 9x − 9 | | x2 − 9 | |
| − |
| = 0 |
| x − 3 | | x − 3 | |
| −x2 + 9x | |
| = 0 / * (x − 3) |
| x − 3 | |
−x(x − 9) = 0
x∊{0, 9}
2 sposób:
| 9x − 9 | |
| = x + 3 / *(x − 3) |
| x − 3 | |
9x − 9 = x
2 − 9
x
2 − 9x = 0
x(x − 9) = 0
x∊{0, 9}
Ty za pewne wybierzesz 2 sposób
9 kwi 18:19
AgA:]: no raczej tak

chociaż ten pierwszy też jest do ogarniecia
9 kwi 18:20
rumpek: D = R − {4}
| 2x − 5 | |
| = 0 /*(x − 4) |
| x − 4 | |
2x − 5 = 0
2x = 5 /: 2
9 kwi 18:22
AgA:]: wierzchołek paraboli leży na prostej
a) y=x2−8+15
to trzeba liczyc z Δ tak?
9 kwi 18:24
AgA:]: tam jest 8x
9 kwi 18:24
rumpek: y = x2 − 8x + 15
tak?
9 kwi 18:26
AgA:]: tak
9 kwi 18:27
rumpek: to liczysz tylko x
w i masz
9 kwi 18:28
rumpek: x
w = 4
Leży na prostej o równaniu x = 4
9 kwi 18:28
AgA:]: to znaczy jak

pokaż jak
9 kwi 18:28
AgA:]: aha
czekaj chwilke to zrobie nastepne to zobaczysz czy dobrze
9 kwi 18:29
AgA:]: y=x2+10x+24
xw=−5
leży na prostej o równaniu x=−5 tak?
9 kwi 18:31
rumpek: niom
9 kwi 18:32
AgA:]: :0 to załapałam chyba
a to y= 2x
2+9x−5
| | −9 | |
xw= |
| tylko tyle czy jak to zorbic |
| | 4 | |
9 kwi 18:33
rumpek: wyciągnij całość
9 kwi 18:36
9 kwi 18:36
AgA:]: a mozna to liczyc też z Δ i potem x0 tak?
9 kwi 18:38
rumpek: A po co?
9 kwi 18:38
rumpek: Możesz wpierw policzyć miejsca zerowe a potem z tych miejsc zerowych:
9 kwi 18:39
AgA:]: aha rozumiem
y= 6x
2+7x−3
9 kwi 18:40
rumpek: nom
9 kwi 18:41
AgA:]: y=x2−25
9 kwi 18:42
rumpek: możesz od razu zobaczyć, że x = 0
bo nie ma w ogóle drugiego x a przy nim zadnego wspolczynnika
lub liczyc
x
2 − 25 = (x − 5)(x + 5
| x1 + x2 | | −5 + 5 | | 0 | |
| = |
| = |
| = 0 |
| 2 | | 2 | | 2 | |
9 kwi 18:45
AgA:]: bd za jakies pół godziny? bo mam jeszcze pare zadan a musze uciekac na troche?
9 kwi 18:49
rumpek: luz
9 kwi 18:50
AgA:]: dobra to dzieki
9 kwi 18:50