Równoległobok..
Makaronaal: W równoległoboku ABCD dane są równania boków AB i Ad oraz wierzchołek C. NBapisz równiania
boków BC i DC oraz wyznacz pozostałe wierzchołki tego równoległoboku.
AB: 2x−y−3=0 AD: x−3y−4=0 C=(0,2)
Doszedłem do tego momentu− nauczyciel mi troche pomógł, ale reszte kazał zrobić samemu, lecz
nie wiem,j kato ruszyć
Obliczyłem sobie tak:
A=(1, −1)
− nie jestem pewnien, czy dobrze DC:y=−2x−2
Zostało obliczyć punkty D i B
Wiem, ze to trzeba zrobić układy równanń, ale mi zaden sensowny wynik − zgodny z odpowiedziami
nie wychodzi, więc nie wiem jak to zrobić, to chyba musząbyć źle te układy rozwiazane, ale pkt
A sie zgadza z odp prosta BC tez, co do DC pewien nie jestem.