ss
cymbal: Czy aby okreslic czy dowolny ciag jest rosnacy wystarczy go namalowac?
3n+1n+2 , jak określić ?
mam pytanie, czy liczenie granic ciagu ,
bedzie na maturze w tym roku? za miesiac?
9 kwi 16:35
ICSP: granice zostały wywalone z matury. Podziel sobie to.
9 kwi 16:36
cymbal: 3n2+7n+1 teraz delta? co potem ? jak to sprawdzic
9 kwi 16:40
9 kwi 16:42
ICSP: | 3n+1 | | 5 | |
| = − |
| + 3. To jak widać jest zawsze rosnące w liczbach naturalnych. |
| n+2 | | n+2 | |
9 kwi 16:44
cymbal: mozesz napisac jak to wyprowadziles?
9 kwi 16:47
cymbal:
9 kwi 16:57
rumpek: | 3n + 1 | | 3(n + 2) − 5 | | −5 | |
| = |
| = |
| + 3 |
| n + 2 | | n + 2 | | n + 2 | |
9 kwi 16:58
magda: | | 3(n+1)+1 | | 3n+3+1 | | 3n+4 | |
an+1= |
| = |
| = |
| |
| | n+1+2 | | n+3 | | n+3 | |
| | 3n+4 | | 3n+1 | | (3n+4)(n+2) | | (3n+1)(n+3) | |
an+1−an= |
| − |
| = |
| − |
| = |
| | n+3 | | n+2 | | (n+3)(n+2) | | (n+2)(n+3) | |
| 3n2+6n+4n+8 | | (3n2+9n+n+3) | |
| − |
| =U{3n2+10n+8−3n2−1 |
| (n+3)(n+2) | | (n+2)(n+3) | |
| | −3 | |
0n−3}{(n+2)(n+3)}= |
| |
| | (n+2)(n+3) | |
zatem ciąg jest malejący
9 kwi 17:28
cymbal: nie powino byc 5 w liczniku?
9 kwi 17:35