kto pomoże :)
AgA:]: siemanko

mam prosbe potrzebna mi pomoc tylko ze nie wiem jak to zrobic moze mi ktoś pokazac
na tym przykładnie jak to zrobić a ja bd robiła nastepne
9 kwi 16:19
rumpek: ale co?
uprościć wyrażenie czy rozwiązać równanie?
9 kwi 16:22
rumpek: Na pewno D = R − {−3,3}
9 kwi 16:23
rumpek: Równanie:
| x2 − 3 | |
| = 0 / * (x − 3)(x + 3) |
| (x − 3)(x + 3) | |
x
2 − 3 = 0
(x −
√3)(x +
√3) = 0
x∊{−
√3,
√3}
9 kwi 16:24
AgA:]: wiesz co nie mam napisanego polecenia ale mi sie wydaje ze to jest nierówność co sie wyznacza
chyba x albo wzór skróconego mnożenia
9 kwi 16:24
AgA:]: a skad sie wzieły pierwiastki?
9 kwi 16:26
rumpek: x
2 − 3 <− wzór skróconego mnożenia
9 kwi 16:28
AgA:]: aha

czyli w przykładzie takim rozwiazanie bedzie takie tak?
| x2+1 | |
| =0 /* (x−4)(x+4) |
| (x−4)(x+4) | |
(x−
√4)(x+
√4)
czyli x∊(−
√4,
√4) czy tak?
9 kwi 16:33
ICSP: nie. Podam ci mój sposób:
1. Ustalenie dziedziny: dla twojego przykładu R\{4;−4}
| licznik | |
| = 0 ⇔ licznik = 0 |
| mianownik | |
w twoim przypadku:
| x2+1 | |
| = 0 ⇔ x2+1 = 0 ⇔ x2 = −1. Co jest sprzeczne w liczbach rzeczywistych. |
| (x−4)(x+4) | |
Koniec.
P.S. jest różnica między tym: ( a tym {
9 kwi 16:35
AgA:]: nie wiem o co w takim razie chodzi

a te kwadraciki to co to
9 kwi 16:37
;): ICSP poprawnie Ci wyjaśnił wszystko najpierw ustalasz Df mianownik ≠ 0 później
rozwiązujesz równanie licznik = 0
9 kwi 16:39
ICSP: kwadraciki
9 kwi 16:42
AgA:]: ∠ no cos takiego
9 kwi 16:42
AgA:]: kurde nie czaje tego wie,m ze z √4=2 ale nie wiem czy to tak ma byc w mianowniku
9 kwi 16:45
ICSP: { o to?
9 kwi 16:45
AgA:]: nie dobra nie ważne
9 kwi 16:47
AgA:]: a moze mi tkos wyjasnic jak mam to zrobić?
9 kwi 16:54