fizyka kinematyka
mimi: Silnik motorówki, płynacej z predkoscia v0, w pewnym momencie przestaje pracowac i zaczyna
ona tracic predkosc, poruszajac sie w taki sposób, ze jej róznica predkosci w porównaniu do
v0 jest proporcjonalna do odległosci od miejsca, w którym przerwał prace silnik. Przyjmujac,
ze stała proporcjonalnosci wynosi k, obliczyc droge, która przebedzie motorówka do momentu
zatrzymania sie. Wyznaczyc zaleznosc połozenia od czasu.
9 kwi 15:57
mimi: up
9 kwi 16:22
mimi: up
9 kwi 17:23
mimi: ...
10 kwi 10:11
nim: Up
3 mar 18:58
Maslanek:
V−V
0=V
0kx
V=V
0kx+V
0
| | 1 | |
Łodka się zatrzyma, gdy V=0 ⇒ x=− |
| |
| | k | |
| 1 | | k dx | |
| ∫(x0, x) |
| =V0 ∫ (t0, t) dt |
| k | | kx+1 | |
| 1 | |
| (ln|kx+1|−ln|kx0+1|)=V0 (t−t0) |
| k | |
Ponieważ x
0=0, t
0=0, to:
ln|kx+1|=V
0k*t
kx+1=e
v0k*t
Mam nadzieję, że lepiej niż ostatnio
3 mar 22:11